2016. november 17., csütörtök

A jövőben megvalósul a mindenre választ adó számítógép?

Szerte a világhálón olvasni olyan információkat, miszerint a jövő a kvantumszámítógépeké. Ezek olyan számítógépek lesznek, amelyek sikeresen tudnak felhasználni olyan kvantumjelenségeket, mint a szuperpozíció, vagy a kvantum összefonódás. Ennek következtében pedig lényegesen (akár több százmilliószor, vagy még többszörösen) gyorsabbak lesznek a mai számítógépeknél, és lényegesen több adatot tudnak majd tárolni és feldolgozni. Ha pedig ez igaz, mármint a kvantumszámítógépek gyorsaságára vonatkozó jóslat, akkor felmerül a kérdés, hogy megvalósítható e a jövőben a minden kérdésre azonnali választ adó kvantumszámítógép? Legyen az a kérdés akár a legbonyolultabb ma még felfedezésre váró tudományos, vagy műszaki probléma.
Ezt azért kérdezem, mert nemrég olvastam egy matematikai ismeretterjesztő könyvben egy érdekes írást a PÍ-ről. Ezt a számot mindenki ismeri, aki járt valaha általános iskolába. A kör kerületének és átmérőjének hányadosa, amely egy végtelen tizedestörtben ölt testet, ami 3,14-el kezdődik, majd a számok a végtelenségig folytatódnak ahol a számjegyek milyensége előre megjósolhatatlan. Ez a tizedestört pedig éppen végtelensége, és számjegyeinek megjósolhatatlansága miatt, mint ahogy egyébként minden ilyen tizedestört, egy érdekes tulajdonsággal rendelkezik, mégpedig hogy minden valaha megírt és a jövőben megírandó könyv, vagy cikk szövegét magában foglalja.
Ez azért van így, mert a világ összes nyelvének van ABC-je, amelynek betűihez hozzárendelhető egy-egy kétjegyű szám. Így például: A: 01, B: 02 stb. Ezeket a számokat pedig behelyettesíthetjük a világ nyelveit alkotó szavak és mondatok betűinek helyére, és ha ismerjük azt, hogy az adott nyelv ABC-jének melyik betűjéhez melyeik számot rendeltük, akkor az így kapott számhalmazt ugyanúgy olvashatjuk, mint egy betűkkel írott szöveget. A PÍ számjegyeinek pedig végtelen és megjósolhatatlan mivoltuk miatt minden létező számkombinációt és számcsoportot tartalmazniuk kell, még olyanokat is, amelyek mint számok olyan emberi nyelven írt könyvek, vagy cikkek szövegének betűihez rendelhetők, amelyek a világ legbonyolultabb tudományos problémáiról íródtak valaha, vagy fognak íródni a jövőben.
A PÍ tehát nem más, mint egy végtelen könyvtár, amely a világ összes valaha megírt, vagy a jövőben megírható dokumentumát tartalmazza, csak ki kell tudni keresni belőle a megfelelő információkat. Ehhez pedig gyakorlatilag semmi más nem kell, mint egy hihetetlenül gyors számítógép, amelybe, ha begépelünk egy keresőkérdést, ahogy ma a Google keresőkbe szoktuk begépelni a kérdéseinek, képes kikeresni és azonosítani a PÍ végtelenül sok számjegye közül azt a számcsoportot, amelynek számjegyei hozzárendelhetők annak a könyvnek, vagy cikknek a betűihez, amely választ ad a kérdésünkre legyen az akár a világ legbonyolultabb tudományos problémája.
Éppen ezzel kecsegtet minket a jövőben megépülő kvantumszámítógép víziója, amely hihetetlen gyorsaságot ígér. Az ugyan tény, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazásának is szerepet kell játszania majd abban, hogy a kvantumszámítógép azonosítani tudja a PÍ számjegyei között a megfelelő számcsoportokat, de egy ilyen azonosítás tudományos szempontból mindenképpen könnyebb, mintha egy olyan mesterséges intelligencia alkalmazást kellene megalkotnunk, amelynek végtelen intelligenciája van, és az emberi gondolkodás mintájára önmagától lenne képes választ adni minden tudományos problémára. Ha a megfelelően gyors számítógép megalkotása megvalósult, akkor véleményem szerint egy ilyen mesterséges intelligencia alkalmazás megalkotása a mai technikai színvonalon is megvalósítható.
A kvantumszámítógépek korának eljövetele tehát elhozza magával a mindentudó gép megvalósulását, és immáron nemcsak fizikai munkásokra, hanem értelmiségiekre sem lesz szükség soha többé? Még csak nem is a gépi gondolkodás felfedezése, hanem a számokban rejlő végtelen információ kibányászásának a képessége fogja elhozni nekünk a mindent tudó gépet? Milyen világot hozna magával, ha minden kérdésünkre egy gombnyomásra választ kapnánk? Az biztos, hogy ebben az esetben attól nem kellene félnünk, hogy a számítógépek átveszik az uralmat a világunk felett. Mert a mindentudás képessége nem a gépek intelligenciájának a megnövekedéséből eredne, és a világ sem válna unalmasabbá, sőt olyan világban élhetnénk immár, ahol az emberiség előtt a végtelen fejlődés távlata nyílna meg. Azonban többé már semmiféle siker, amit az ember valaha elér nem az emberi egyének erőfeszítéseinek lesz köszönhető, hanem csak a kvantumszámítógép kereső algoritmusainak, amely lehet, hogy elvenné az embertől az önbecsülés képességét.

Felhasznált Irodalom:

Wikipédia: Kvantumszámítógép https://hu.wikipedia.org/wiki/Kvantumsz%C3%A1m%C3%ADt%C3%B3g%C3%A9p

Philippe Boulanger: Ezeregy tudós éjszaka, Typotex Kiadó, 2010.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése